Ιστορία, Πληροφορίες, Ψυχαγωγία
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Ιουλίδα
Η Ιουλίδα ή Χώρα είναι πρωτεύουσα της Κέας και έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Κέας-Κύθνου. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην ενδοχώρα του νησιού, στους λόφους Κάστρου και Μύλων, στην ίδια θέση με την αρχαία Ιουλίδα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, η Ιουλίδα έχει 633 κατοίκους.
Η αρχαία Ιουλίδα ιδρύθηκε κατά τους αρχαϊκούς χρόνους. Ήταν η μόνη από τις τέσσερις πόλεις της Κέας που χτίστηκε στην ενδοχώρα. Σήμερα από την αρχαία πόλη σώζονται τα ερείπια των οχυρών της αρχαίας ακρόπολης και τμήμα του τείχους. Στην ίδια θέση ο Ενετός Ντομένικο Μικέλι έκτισε περίπου το 1210 ένα κάστρο και χρησιμοποίησε στην κατασκευή τα αρχαία οχυρωματικά τείχη. Το κάστρο σώζεται μέχρι σήμερα.
Είναι ένα χαρακτηριστικό κυκλαδίτικο χωριό, με κεραμοσκεπή διώροφα κτίρια, λιθόστρωτους δρόμους και μικρές πλατείες. Η Ιουλίδα αποτελείται από τέσσερις συνοικισμούς, που αντιπροσωπεύουν την κοινωνική θέση των κατοίκων. Το Κάστρο είναι το ιστορικό κέντρο της Ιουλίδας και εκεί βρίσκονταν τα σπίτια των πλουσιότερων γαιοκτημόνων και εμπόρων, γι’ αυτό και τα σπίτια εκεί είναι μεγαλύτερα. To Κάστρο συνδέεται με την πλατεία Πιάτσα με το Κατω(η)χώρι, όπου ζούσαν κυρίως έμποροι. Η Μεσάδα ήταν το επίπεδο τμήμα της πόλης, εκεί όπου συναντούταν οι κάτοικοί της. Τέλος, το Πανωχώρι είναι το υψηλότερο τμήμα της Ιουλίδας και εκτείνεται περιμετρικά γύρω από τη Μεσάδα και αποτελείται κυρίως από μικρά σπίτια που χωρίζουν στενά σοκάκια.
Αρχαιολογικό Μουσείο.
Τα αξιοθέατα της Κέας, αν και είναι ένα μικρό νησί, είναι αρκετά λόγω της πλούσιας ιστορίας και του σπουδαίου πολιτισμού της.
Στην Ιουλίδα βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο. Φιλοξενεί ευρήματα από ανασκαφές σε προϊστορικούς οικισμούς, ευρήματα από τους Ιστορικούς Χρόνους και τμήματα αρχαίου ναού της αρχαίας πόλης Καρθαίας.
Ο χώρος είναι πολύ ευχάριστος και η παρουσίαση των εκθεμάτων γίνεται με λιτά αλλά σύγχρονα μέσα.
Το Δημαρχείο.
Ενώ περιηγείστε στη Χώρα θαυμάστε όχι μόνο την παραδοσιακή αρχιτεκτονική αλλά και δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής όπως το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Δημαρχείο σχεδιασμένο από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ernst Ziller, αλλά και το παλιό – ιστορικό Δημαρχείο στην Πλατεία της Ιουλίδας.
Επίσης επισκεφτείτε τη γκαλερί με τους πίνακες του Dellapizza, αξιόλογου καλλιτέχνη με σημαντική κοινωνική προσφορά στο νησί. Μέσα σε κάποιο σοκάκι θα δείτε ακόμα έργα του Αλέκου Φασιανού.
Στο βόρειο τμήμα του οικισμού βρίσκεται η Ακρόπολη. Από τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα και το Μεσαιωνικό Κάστρο έχουν απομείνει μόνο κάποια τμήματα που μαρτυρούν το κύρος της περιοχής στο παρελθόν.
Στο ανατολικό τμήμα της Ιουλίδας ανακαλύψτε τον περίφημο Λέοντα. Ένα λιοντάρι σκαλισμένο πάνω σε Τζιώτικο βράχο, πρωταγωνιστής του πιο διάσημου μύθου της Κέας.
Εργοστάσιο εμαγιέ.
Στην Κορησσία αποκλείεται να μην προσέξετε την τούβλινη καμινάδα, ύψους 45 μέτρων, που σηματοδοτεί το παλιό εργοστάσιο εμαγιέ, το μεγαλύτερο της Μεσογείου. Η ιστορία του είναι μεγάλη και ενδιαφέρουσα καθώς έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή του νησιού.
Μετά το Βουρκάρι, απέναντι από το μικρό λιμάνι βρίσκονται τα απομεινάρια του προϊστορικού οικισμού της Αγίας Ειρήνης που είχε καθοριστική σημασία στην ιστορία του πολιτισμού του Αιγαίου.
Οι ανασκαφές στο χώρο από το 1960 μαρτυρούν εποχές μεγάλης άνθησης που διακόπηκε από ένα μεγάλο σεισμό. Από το σημείο αυτό βλέπετε και το περίφημο στενό του Λάμπρου Κατσώνη ενώ λίγο πιο πέρα βρίσκεται ο φάρος του Αγίου Νικολάου (1831). Είναι ο πρώτος που λειτούργησε στις Κυκλάδες και ο δεύτερος στην Ελλάδα.
Η αρχαία πόλη της Καρθαίας.
Στα νοτιοανατολικά παράλια της Κέας βρίσκονται τα υπολείμματα της αρχαίας πόλης Καρθαίας. Η πόλη αυτή ήταν κατά την αρχαιότητα ένα από τα τέσσερα κέντρα του νησιού.
Ήταν αυτόνομη, με δικό της νόμισμα ενώ μέχρι και σήμερα σώζονται τμήματα των οχυρωματικών της έργων. Οι ανασκαφές στην περιοχή έχουν αποκαλύψει αρχαίους ναούς και τμήματα από άλλα οικοδομήματα.
Η πρόσβαση στην περιοχή είναι εφικτή μόνο από τη θάλασσα ή περπατώντας, μέσω των αρχαίων μονοπατιών.
Στο δρόμο Ιουλίδας – Ποισσών στέκει ακόμα μισογκρεμισμένος ο πύργος της Αγίας Μαρίνας. Πρόκειται για έναν οχυρωματικό πύργο με ύψος 20 μέτρων περίπου, χτισμένο από ντόπια πέτρα και μάρμαρο κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. Η θέση του ήταν πολυσήμαντη γιατί βρισκόταν πάνω σε αρχαίο σταυροδρόμι.
Στο μοναστήρι της Καστριανής για βόλτα.
Για πιστούς και άπιστους αυτή η βόλτα. Το μοναστήρι της Καστριανής, όπως όλα τα μοναστήρια βασικά, είναι στρατηγικά τοποθετημένο.
Σε ένα από τα βορειότερα σημεία της Κέας, να κοιτά ατρόμητο τον Βορρά με τον άνεμο να το χτυπά αλύπητα σχεδόν καθημερινά.
Αλλά είναι τόσο απόκοσμη η ομορφιά του, είναι τόσο εντυπωσιακά τα βράχια και τα κολπάκια από κάτω του, είναι τέτοια η γαλήνη μέσα στη φασαρία του αέρα που αξίζει πραγματικά το 15λεπτο από τον Οτζιά.
Βουρκάρι
Το Βουρκάρι είναι μικρό χωριό στον κόλπο του Αγίου Νικολάου στην Κέα, στις Κυκλάδες. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 121 κατοίκους. Βρίσκεται κοντά στον προϊστορικό οικισμό της Αγίας Ειρήνης, που άκμασε κατά την Εποχή του Χαλκού και καταστράφηκε στην ακμή του από σεισμό γύρω στο 1500 π.Χ.
Το Βουρκάρι είναι πολύ κοσμοπολίτικο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, γεμάτο γιοτ, ιστιοπλοϊκά και ταχύπλοα. Υπάρχουν πολλά εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες που εξυπηρετούν πολύ κόσμο τα Σαββατοκύριακα, καθώς είναι πολύ κοντά στην Αθήνα.
Κούνδουρος
Ο οικισμός του Κούνδουρου, που κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Νηρησσός, είναι ένα από τα πιο αναπτυγμένα τουριστικά θέρετρα του νησιού. Εδώ θα βρείτε εστιατόρια και καταλύματα, μεταξύ των οποίων και ανακαινισμένους πετρόχτιστους μύλους.
Μία σειρά από παραλίες που βρίσκονται στην περιοχή θα ικανοποιήσει κάθε γούστο, είτε αναζητάτε μία κοσμοπολίτικη παραλία, θαλάσσια σπορ, αγκυροβόλιο σκαφών, είτε μία πιο απομονωμένη αμμουδιά.